Какво е инсомния (безсъние)?


Insomnia can damage your healthКакво представлява инсомнията?

Инсомнията е термин, който се използва за да опише недостатъчен или лошокачествен сън, който се проявява чрез един или повече от следните симптоми: трудност при заспиване, трудност в поддържане на съня, ранно сутрешно събуждане с невъзможност за последващо заспиване и като цяло липса на възстановяващия ефект на съня.

Как безсънието влияе върху нашето ежедневие?

Инсомнията води до прекомерна дневна сънливост, която се изразява с умора, загуба на физическа активност, трудна концентрация и раздразнителност.

Има ли различни видове безсъние?
Да:

 • Първична инсомния – отключва се без видима причина или в резултат на някакъв личен проблем;
 • Вторична инсомния – на фона на друго органично заболяване, обикновено сързано с хронична болка;
 • Остра (преходна) инсомния – периоди на нарушен сън с продължителност от една нощ до няколко седмици;
 • Хронична инсомния – характеризира се с проблеми на съня през най-малко 3 нощи на седмица за един или повече месеци.

Колко често се среща инсомнията?

Инсомнията е най-често срещаното разстройство на съня и бодърстването. Около 30–40 % от населението в трудоспособна възраст показва всяка година някакви прояви на инсомния, като при 10–15 % от тях тези прояви хронифицират, т.е. остават да съществуват за по-дълъг период, понякога и за цял живот. Инсомнията се увеличава с възрастта и е по-често срещана при жените (1.3 пъти повече от мъжете). Хората на възраст над 65 год. имат обикновено 1.5 пъти повече проблеми със съня в сравнение с тези под 65 г. Децата също могат да имат безсъние като при подрастващите процентите на разпространеност се изравняват с тези на хората в зряла възраст. Началните прояви на инсомния (отключването), обаче са по-чести при млади хора.

Какви са причините за поява на безсънието?

Инсомнията е почти винаги свързана с медицинско или психиатрично заболяване, с разстройство на съня и бодърстването, или се дължи на поведенчески или от страна на околната среда проблеми. Острата инсомния е почти винаги свързана с някакъв личен проблем, бременност, стрес на работното място, тежка загуба в семейството (напр. смърт). В момента в който бъде премахнат проблема, симптомите на тази инсомния също отзвучават. Прерастването на острата форма на инсомнията в хронична често е сложен процес. Обикновено хората с хронична инсомния имат повишена тревожност и ускорен пулс по време на сън (нормално докато спим пулсът ни е понижен).

Какви са последствията от безсънието?

Инсомнията води до прекомерна дневна сънливост, което пряко се отразява върху способността ни да шофираме или да оперираме с машини, също така води до намалена концентрация и способности за умствена работа и запаметяване. Невъзстановяващият сън повлиява настроението, може да отключи тревожност и депресия. Инсомнията може да влоши и друго съществуващо заболяване.

Как се лекува инсомнията?

 • Медикаменти – острата инсомния може да се повлияе от краткотрайното прилагане на седативни медикаменти.
 • Физикално – най-модерния, немедикаментозен метод. Използват се устройства (под формата на очила) със специален филтър за синята светлина. Това стимулира вътрешното ни производство на хормона на съня (мелатонин).
 • Краниална електростимулация (CES) – нискочестотна електрическа стимулация, която повишава дневната бодрост, което рефлекторно води до повишена сънливост вечер.
 • Хигиена на съня – задължителна. Изразява се в лягане и ставане по едно и също време, избягване на дрямки през деня, спиране приема на стимулиращи напитки вечер, забрана на гледане на телевизия или стоене пред компютър до късно вечер.
 • Релаксиращи техники – понякога помагат при хората с хронично безсъние Тук се включват следните препоръки за добър сън: използването на спалнята само за сън, спалнята да бъде тихо, тъмно и леко хладно помещение, леглото и възглавницата да са удобни. Понякога помага само смяната на леглото, стаята или разместването на интериора в спалнята. Хората страдащи от безсъние често спят добре на чуждо място или в лаборатория за изследване на съня.
 • Лечение на съществуващо друго заболяване – при вторичната инсомния.
 • Когнитивно-поведенчекса терапия – психотерапевтичен подход, при който основна роля има събеседването и чиято цел е да реши проблеми, свързани с негативни емоции, поведение и познавателни функции чрез системна, целенасочена, процедура. Препоръчва се при хронична инсомния .

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>