Какво е светотерапия


esleep_blue_light     Синята светлина е част от видимия спектър, който регулира биологичния ни часовник. Тя навлиза през очите ни, стимулира специфични клетки в ретината ни и информацията за това достига до мозъка. Така той разбира кога е ден и кога -нощ. Когато синята светлина намалее (напр. вечер), мозъкът ни „разбира“, че е нощ и активира всички нощни функции, включително отделянето на мелатонин, нашият хормон на съня. И обратното – при наличие на синя светлина (напр. сутрин), мозъкът ни „разбира“, че е ден, спира производството на мелатонин и ние се събуждаме. Затова, използването на синята светлина е най-модерната безлекарствена терапия, чрез която може да се предизвика, отложи или прекрати съня.Luminette_light_therapy

Luminette® е иновативно устройство за светлинна терапия, проектирано през 2005 г. от трима изследователи от Университета в Лиеж, Белгия. Основната цел на изследователите при разработването му е както подобряването на ефективността на терапията, така и на комфорта на пациента чрез, по-ергономичен и по-ефективен дизайн от съществуващите до този момент продукти за светотерапия (лампи).

Очилата Luminette® са леки, лесни за използване и преносими, което позволява на потребителя да върши ежедневните си дейности, докато получава необходимата за деня доза от светлина. Освен по-добрата ергономичност, прилагането на светотерапия чрез устройството Luminette® е по-ефективно. Това е така, защото излъчваната от диодите светлина се изпраща върху специална патентована холографска плака, от която след това се отразява оптимално върху ретината, където са разположени фоторецепторите. Количеството на светлинния поток е прецизно дозирано – 2000 лукса в синия светлинен спектър. Така получаваме максимална ефективност от светотерапията за минимално време.

Светлинните очила Luminette® могат да се използват едновременно с обикновени диоптрични очила или контактни лещи.

Светлинната терапия е с особено изразителен ефект през месеците от септември до април, когато дните са къси, а количеството на дневната светлината – по-малко. Тази терапия, която няма странични ефекти се препоръчва не само при т.нар. сезонна депресия (от англ. “winter blues”), но също така и при дневна сънливост, умора или липса на енергия при състояния като смяна на часовата разлика, т. нар.  джед-лаг (от англ. Jet lag), проблеми, свързани с нощен труд и др.Luminette_light_therapy_3

Времето за прилагане на светлинна сесия зависи от целта на лечението. Например, устройството се използва възможно най-рано сутрин, след събуждане при лечение на сезонна депресия, хронична умора, както силно изместен към късните нощни часове цикъл на заспиване. Това състояние се среща много често при тийнейджъри и прави разбуждането им сутрин мъчително преживяване.

Вечерното приложение на очилата Luminette® е подходящо за лица с ранно заспиване – характерно за по-възрастните хора.

При лечение на разстройства на съня и бодърстването, свързани с нощен труд, работа на смени, или с променливи почивки, кокто и транс-меридианни пътувания със смяна на часовите зони (джет-лаг), прилагането на светлинно лечение сутрин изтегля фазата напред, докато вечерното третиране я избутва назад.

Luminette® е преносимо и леко устройство, което дава на потребителите си свобода на движение по време на ползването му.

Свето терапия

Melamedic® са очила, които филтрират синята светлина. Този продукт, който прилича на класически чифт слънчеви очила, е произведен в Дания и се препоръчва най-вече при хора, упражняващи нощен труд, които, когато се върнат рано сутрин от работа, трябва да избягват излагането на слънчева светлина. Всъщност, слънчевата светлина, чрез влиянието си върху хормона на съня мелатонин, има събуждащ ефект и може да наруши възстановяващия сън на нощния работник след смяна. Доказано е, че синята светлина от видимия спектър създава този ефект. Очилата  Melamedic® са създадени с идеята да не пречат на зрението, но да филтрират именно тази синя светлина.

Използването на очила, филтриращи синята светлина 1-2 часа преди лягане, ще подпомогне секрецията на нашия хормон на съня мелатонин, което ще улесни заспиването. В допълнение към подходяща хигиена на съня (липса на шум, липса на светлина в спалнята), носенето на очилата Melamedic® значително подобрява качеството на дневния сън на работещите нощем. Ползването на очила, филтриращи синята светлина при лица, които полагат нощен труд, помага да заспите по-лесно и за по-дълъг период след нощна работа и да регулирате циркадните си ритми.

Очилата за сън могат да бъдат използвани в различни ситуации, при които циркадните ритми трябва да бъдат коригирани. Нарушенията на съня (безсъние), нощният труд и смяната на часовата разлика са трите основни разстройства на денонощния ритъм, върху които очилата за сън могат да повлияят. Въпреки, че нощният труд е основната индикация за Melamedic®, те се използват много успешно и при джет-лаг (от англ. “Jet lag”). Когато се носят в точното време, Melamedic® дават възможност за до два пъти по-бърза ресинхронизация на биологичния ни часовник с новата часова зона при презокеански полети.

Очилата за сън филтрират синята светлина от видимия спектър, която регулира биологичния ни часовник. Мозъкът интерпретира тази липса на синя светлина когато падне нощта и ускорява производството на мелатонин, нашето природно приспивателно.