С СРАР апарат на път


СРАР апаратът може да се транспортира, за да бъде използван по време на командировка или при отиване на почивка. Той не е животоподдържащо средство, но оказва огромно положително влияние върху качеството на ежедневието. Ето защо, носенето му в горепосочените ситуации е не просто желателно, а горещо препоръчано. Съвременните СРАР апарати са с оптимални размери – и то заедно с овлажнителя, леки са и се предлагат в комплект с компактни и практични транспортни чанти, повечето от които лесно и стабилно се закрепват за телескопичните дръжки на куфарите. Все пак при транспорта е важно да се спазват някои основни правила.

Със самолет и/или влак

СРАР апаратът винаги се транспортира без вода. Водният резервоар на овлажнителя трябва предварително да се изпразни и подсуши. 

СРАР апаратът винаги се взема като ръчен багаж и никога не се слага при общия багаж. Митническите служители на летищата, както и служителите на авиокомпаниите са добре запознати с предназначението на апаратите и необходимостта пациентите да ги носят със себе си. В самолетите на някои авиокомпании, както и в купетата на някои железопътни компании е предвидена възможност за използване на апарата по време на самия полет или пътуване. Въпреки това е нужно пациентът да се свърже предварително с компанията, с която ще пътува и да попита, дали не е предвиден някакъв специален режим за транспорт и употреба на СРАР апарата, съгласно разпоредбите ѝ.

От особена важност е да се предвиди подходящ адаптор за мястото на пребиваване. Местата, които пациентите посещават при служебни или семейни пътувания може да са с различен тип контакти на електрическата мрежа, и щепселът на захранващия кабел на СРАР апарата да не пасва. Това трябва да се предвиди и предварително да се набави съответния адаптор. Различното напрежение и честота на тока в отделните държави не е проблем, защото качествените апарати работят при напрежение от 110 до 230V и при честоти от 50 и 60Hz.

С камион или лека кола

Професионалните шофьори на товарни камиони, на които се налага да преспиват в кабините, трябва предварително да се информират за възможността техния СРАР апарат да се захранва директно от гнездото за запалка на таблото. Да се обърне специално внимание за какво захранване е предвиден конкретния апарат за 12 или 24V. Тази особеност е добре да се има предвид още при закупуване на апарата. 

На излет

Някои производители предлагат батерии за захранване на СРАР апаратите. Да се има предвид, обаче че капацитетът им е силно ограничен и трудно биха захранили за повече от 6 часа апарат, особено ако се налага поддържане на високо налягане и включен овлажнител.

 

Съобразяване с надморската височина

Както беше изтъкнато в съответната глава, ако пациентът притежава СРАР апарат с фиксирано налягане е важно да съобрази каква е надморската височина в мястото на пристигане. Добре е да се направи необходимата корекция в съответните настройки, за да се гарантира максимална ефективност на лечението, въпреки неудобството от преспиването на

 

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>