Защо жените имат повече проблеми със съня от мъжете


Всеизвестен факт е, че жените страдат от безсъние повече от мъжете и с възрастта това става все по-ясно изразено. Причината за такава разлика между половете, както и при много други заболявания, не е толкова ясна до момента. Понастоящем едно ново проучване изследва как цикълът сън-бодърстване работи при мъжете и жените в нормални условия. Разглеждайки разликите при здрави индивиди се разкриват голяма част от причините за това, защо жените имат по-нарушен сън и защо обикновено се събуждат преди мъжете.

В едно проучване изследователи от МакГиллския университет подбират 15 мъже и 11 жени да прекарат 36 часа в лаборатория където да се осъществи експеримент, при който участниците са подложени на т. нар. “котешка дрямка”. При това изследване светлината в стаята постоянно се променя от висока към ниска, така че пациентите да спят един час и да бодърстват също един час. Изследвани са били нивата им на мелатонин, основният хормон на съня, както и други субективни параметри като бодрост и сънливост. Жените са изследвани по време на два периода от репродуктивния им цикъл, тъй като половите хормони могат да повлияят качеството на съня. Така установяват, че сънният цикъл на жените се осъществява в по-ранна фаза от този на мъжете, т.е. тяхната сънливост се появява в по-ранен стадий и тяхната нощна  бодрост е по-ниска от тази на мъжете. По-късно в статията написана за това изследване, публикувана в “Proceedings of the National Academy of Science”, се споменава, че независимо от по-ранната сънливост, сънят при жените започва по-късно отколкото при мъжете, пропорционално на начина им на нагласа на тялото. И точно тази разлика обяснява защо при жените заспиването, както и поддържането на съня е по-трудно отколкото при мъжете.

“За сходен сънен режим открихме, че биологичният часовник на жените е този, който ги кара да заспиват и да се събуждат по-рано от мъжете.”- твърди авторът на статията Даян В. Бойвин в едно от своите изказвания. “Причината е проста – техният биологичен часовник е настроен на по-източна часова зона. Тази видна разлика между половете е важна, защото показва, че при жените е по-вероятно да възникне разтройство на съня, отколкото при мъжете.

Тези открития дават също обяснение на това защо жените може да имат повече проблеми при заспиване. Изследователите са установили също, че сънят при жените не е толкова дълбок в ранните сутрешни часове, колкото при мъжете и това обяснява фактът, че жените по-лесно се събуждат рано. Това хвърля светлина и върху причината за по-лошото влияние на работата на смени върху женското здраве .

“Участниците в нашия експеримент не срещнаха никакви проблеми със съня, докато протичаше изследването,” – казва Бойвин. “Тези резултати ни помагат да разберем защо при жените по-често се среща ранно събуждане сутрин, както и чувство на отпадналост след нощен сън. Също така обясняват защо представителите на нежния пол са по-малко бдителни през нощта. ”Предходни изследвания ни показват, че въпреки фактът, че нощните смени са свързани с редица здравословни проблеми, независимо от пола, изглежда, че за жените е по-трудно да работят нощно време. Също така, резултатите показват, че при жените е по-вероятна появата на наранявания, отколкото при мъжете при работа на смени.

Докато все още протичат проучвания какво може да ни помогне, за да имаме пълноценен нощен сън, ви съветваме да си легнете в момента, в който се почувствате уморени (стига да можете). Въпреки че това е най-очевидното нещо, което трябва да се направи в такъв момент, повечето от нас го пренебрегват и удължават момента на заспиване колкото могат повече. И разбира се никога не пийте алкохол или кафе преди сън и по възможност избягвайте гледането в екрани на мобилни телефони или телевизори 1-2 часа преди лягане, тъй като светлината от тях нарушава вашия сънен цикъл. Винаги е разумно да следвате горните съвети, но ако сте жена, може да се наложи да обръщате специално внимание на това как се чувства тялото ви, и на външните фактори, които му влияят.

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>